Online/Global
We use Google Translate.

Our apologies for (hilaric) mistranslations!

Blog Articles

De weg naar financiële onafhankelijkheid

Posted on 2 May 2017
Share

Wat betekenen de woorden "financiële onafhankelijkheid" eigenlijk?

Toen ik deze term voor het eerst hoorde, moest ik er echt over nadenken. En ik kwam niet verder dan dat je genoeg geld hebt om te doen wat je wilt. Ik kon me er alleen geen voorstelling maken van wat mijn eigen woorden eigenlijk inhielden.

Denk er nog eens goed over na. Het omvat namelijk veel meer dan “simpelweg” genoeg hebben om te doen wat je wilt. Financiële onafhankelijkheid betekent:

  • Dat je je geen zorgen hoeft te maken over een koelkast die stuk gaat, of een auto die vervangen moet worden
  • Dat je je geen zorgen hoeft te maken over je (vervroegde?) pensioen
  • Dat je je geen zorgen hoeft te maken over torenhoge rekeningen als je – onverhoopt – ernstig ziek wordt
  • Dat je niet afhankelijk bent van een baan of een uitkering, om toch een normaal leven te kunnen leiden
  • Dat je je (klein-) kinderen kunt ondersteunen op hun weg naar zelfstandigheid
  • Dat je niet zó hard hoeft te werken om rond te komen, dat je nauwelijks nog tijd overhoudt voor je gezin, je hobbies of voor ontspanning
  • En dat je, als het even kan, tijd en geld overhoudt voor die dingen die je diep in je hart altijd al hebt willen doen

Zou je het niet fantastisch vinden als je dat allemaal kon realiseren? Of klinkt het als een onbereikbare droom voor je?

Gelukkig maakt geld niet gelukkig

Gelukkig zijn is voor de meeste mensen niet afhankelijk van geld. Gelukkig maar, we zouden anders allemaal Dagobert Duckjes zijn. Geluk is voor de meeste mensen een gevoel, soms zelfs een mindset. Waarom schrijf ik dit, na het eerste stuk over financiële onafhankelijkheid?

Omdat alles afhangt van hoe jij er naar kijkt. De één is volmaakt gelukkig met een eenvoudige baan als hij per maand € 100,00 meer kan verdienen, zodat hij in zijn vrije tijd zijn eigenlijk te dure hobby kan blijven beoefenen. De ander, die met een 80-urige werkweek misschien 5 x zoveel inkomen heeft, wil juist nóg eens 5 x zoveel verdienen in de hoop vroeger met pensioen te kunnen.

Genoeg geld hebben is dus een relatief begrip. Of je nu tevreden bent met weinig of niet, je hebt geld nodig.

Wat voor mens ben jij?

Heb jij wel eens met pijn in je hart besloten om die ene vakantie toch maar niet te boeken? Of om jezelf en je kinderen uit noodzaak “af te schepen” met kleding van de kringloopwinkel? Heb jij wel eens een baan afgewezen op het lagere salaris, om met een tikkeltje spijt terug te kijken omdat de gekozen baan toch wel erg stressvol is? Of andersom, een goede baan vanwege het aantal uren of de werkdruk, laten lopen voor een baan met een lager salaris, maar met minder stress… en minder voldoening?

Ik besloot dat ik alles konVeel mensen voelen zich, bewust of onbewust, verscheurd door wat ze vinden dat ze zouden moeten kunnen, zijn of doen, en wat ze daadwerkelijk kunnen, zijn of doen.
Ze zijn als gevangenen die na jarenlange straf hun vrijheid verkrijgen, maar eenvoudigweg niet meer weten hoe ze buiten de muren moeten leven. En het vaak ook niet willen.
Veel mensen zijn “vergeten” tot welke dingen ze in staat zijn als ze zich ertoe zouden zetten.

Dus, wat voor mens ben jij? Denk jij dat je veel meer zou kunnen, dan je nu doet?

Waar is het kind in ons gebleven?

Als kind waren we zo flexibel, zo veerkrachtig. We lieten ons als kind niet tegenhouden door wat dom, gevaarlijk, onzinnig of onnodig was. We stonden er niet eens bij stil, deden het gewoon. Soms ging dat goed en soms niet. In beide gevallen werden we sterker. In het eerste geval leerden we dat als we iets proberen, we vaak succesvol zijn. In het tweede geval leerden we dat als er iets misgaat, we gewoon op kunnen staan en door kunnen gaan.

Maar nu… Nu zijn we volwassen. We worden niet meer geacht om zonder alles van alle kanten te hebben bekeken, een sprong in het duister te wagen, om risiso’s te nemen. Maar waarom eigenlijk niet? Wat hebben we nu eigenlijk echt te verliezen?

Doe het gewoon! Besluit wat je in je leven graag wilt veranderen en waag de sprong! Stel een aantal uitdagende, maar haalbare doelen en zet je eerste stappen op een nieuwe weg!
Als je op weg naar jouw doelen, aandacht besteed aan wat je doet om daar te komen, zie je dat de weg vaak even mooi is als het doel. Als je tijdens je weg leert vertrouwen op alles wat je kunt bereiken als je je er toe zet, zul je zien dat je je doelen steeds groter maakt. Je wilt namelijk op weg blijven.
Je leert dat het niet gaat om wat je presteert, maar om wat je bereikt.

En met die instelling kun je uiteindelijk alles bereiken. Ook financiële onafhankelijkheid. Hoe wij dat doen lees je hier:

Start your way today!

Share
There's only one comment to this post, what do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One comment on “De weg naar financiële onafhankelijkheid”

© Feel Fit For Life
"Make your own health, your own business"
Share
map-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram