MLM in thuiswerkgroepen op Facebook

Het is vast niet alleen mij opgevallen… Er is veel behoefte aan werk dat men van huis uit kan doen. De Facebookgroepen hiervoor schieten als paddestoelen uit de grond en groeien hard.

Als Netwerkmarketeer (Netwerkmarketing wordt ook vaak MLM, of multilevelmarketing genoemd), vind ik het een bijzonder positieve trend. Mensen gaan steeds meer beseffen dat er andere manieren zijn om geld te verdienen. Als hoofdinkomen, als side-kick, parttime of fulltime. Maar…

Er is altijd een maar, toch?

Overspoeld met een te eenvoudige voorstelling van netwerkmarketing

Overspoeld

De kop hierboven geeft het al aan. Facebook wordt overspoeld. Door berichten die te veel en gelijktijdig te weinig informatie bevatten. Die een prachtige toekomst voorspellen in ruil voor…?

  • Meestal wordt er aangegeven dat er geen investering nodig is. Of een heel kleine
  • Dat je overal kunt werken, waar je maar wilt
  • Dat je niets alleen hoeft te doen, er is altijd iemand die je kan helpen
  • En dat het zo makkelijk is dat iedereen het kan

EN DAT IS (Bijna) allemaal WAAR!

Breng ik je in de war? Dat is ook een beetje de bedoeling. De bovengenoemde punten zijn inderdaad stuk voor stuk waar.

Waarom dan de “maar”? Tja, er zit een motivatie” –addertje onder het gras.

Addertje onder het gras

Laten we bij het begin beginnen. Je zoekt iets anders, of iets extra’s. Je bent niet meer tevreden met je baan, solliciteren lukt niet zo goed, je wilt wel werken maar ook thuisblijven voor de kinderen, je bent 65+ maar nog lang niet aan stilzitten toe… Er zijn talloze redenen waardoor men uiteindelijk terecht komt bij Netwerkmarketing.

Het klinkt zo mooi. Te mooi om waar te zijn, vinden velen. En jammer genoeg hebben ze vaak gelijk, ondanks dat alle hierboven genoemde punten waar zijn. Waarom? Omdat men een hele belangrijke stelregel vergeet. Namelijk:

Je krijgt niets voor niets in het leven

Als ik de punten één voor één langs ga, wordt het wel duidelijk dat, hoewel elk punt 100% waar is, het toch te mooi wordt voorgesteld. Er is niets in het leven dat je zo eenvoudig krijgt en zeker niets dat je voor niets krijgt.

Punt 1: Er is geen, of maar een kleine investering nodig.

Dat klopt. Vaak hoef je alleen een paar tientjes te betalen om te mogen starten. Je krijgt daarvoor een website terug, vaak met webshop en een backoffice. Soms met wat marketingmateriaal en/of wat producten.

Soms ligt dat bedrag iets hoger. Meestal als er in het startpakket wat meer producten zitten. Vaak kun je kiezen tussen verschillende startpakketten. Met of zonder producten en variërend van een paar tientjes tot een paar duizend euro.

investeren

In de Facebook groepen wordt dat laatste natuurlijk niet graag benoemd. Het schrikt het meeste publiek af. Het gros is namelijk op zoek naar een makkelijke, snelle en vooral goedkope oplossing om uit (meestal financiële) problemen te raken. En daar is helemaal niets mis mee, zolang je maar beseft dat…

Wat je ook gaat doen, je moet er wel voor werken!

De investering in geld is misschien niet zo hoog, maar dat is meteen ook de aller-, ALLER-, grootste valkuil binnen Netwerkmarketing. Het ontneemt je namelijk een stuk motivatie.

Als je een bedrijf start waarvoor je een startkapitaal moet lenen bij de bank, ga je als een gek bezig om dat bedrag weer terug te verdienen. Hoe moeilijk het ook wordt, je zet door, je moet wel, want vroeg of laat klopt de bank echt een keer bij je aan.

Ook een netwerkmarketeer moet werken voor z'n geld

Die motivatie heb je bij Netwerkmarkting een heel stuk minder. Op een paar bedrijven en  startpakketten na, kan bijna iedereen zonder een lening af te hoeven sluiten aan de slag. Dus als het dan even wat lastiger is dan je verwachtte, slik je je verlies, krijgt je trots misschien een knauw, maar verder is er weinig aan verloren.

Stoppen is veel te gemakkelijk. Als Netwerkmarketeer moet je voor jezelf een motivatie vinden en vervolgens aan het werk gaan, en bijven, om succesvol te worden.

=> Investeren gaat om meer dan alleen maar geld! Hierover later meer.

Punt 2: Je kunt overal werken, waar je maar wilt

Met dit mooie weer kan ik een terras opzoeken, of lekker in de achtertuin gaan zitten werken.

Man in de bergen met laptop en uitzicht op bergmeer

Straks ga ik op vakantie en ik hoef geen afspraak af te zeggen! Alles wat ik wil, kan ik online en/of telefonisch vanaf mijn vakantieplek afhandelen. Ik kan mijn potentiële klanten of partners uitnodigen voor een skype-, of zoomgesprek, kan via whatsapp of messenger informatie sturen, e-mails verzenden, video’s laten zien, bespreken wat ze zoeken en waar ik hen mee kan helpen.

Maar… ook hier geldt weer: je moet het wel dóen! Hoe makkelijk is het niet om afgeleid te worden, om te denken, “ach, dat kan morgen ook”. Om te doen wat je moet doen, om een succes te maken van je (netwerkmarketing-) bedrijf, moet je aan de slag. Moet je jezelf kunnen motiveren en er tijd in steken.

=> Alleen als je dàt kunt (jezelf motiveren), kun je overal werken waar je wilt.

Punt 3: je hoeft niets alleen te doen, je werkt in een team, er is altijd iemand die je kan helpen

De meeste Netwerkmarketeers zijn ooit begonnen, of werken nog, in loondienst. Gewend om dingen samen te doen. De grootste drempel om iets voor jezelf te beginnen is bijna nooit het geld, maar de angst om alles alleen te moeten doen. En er komt zoveel bij kijken waar je eigenlijk niets van weet, of waarvan je denkt niets te weten. Waar je tegenop ziet.

Het is dus niet meer dan normaal dat het idee van zelfstandig, maar toch in teamverband werken, heel aantrekkelijk is. Dat was ook voor mij één van de redenen om ermee te starten!

Hulp

Ik heb onwaarschijnlijk veel hulp gehad. En ik krijg het nog steeds. Het werken met partners in een team is voor mij een geweldige bijzaak. Bijzaak? Ja, bijzaak. Want hoe fijn ik het ook vind om te kunnen brainstormen met mijn partners, om elkaar te kunnen motiveren en te discusseren over problemen waar we vroeger of later allemaal tegenaan lopen… Het meeste werk moet je toch echt nog steeds zelf doen!

Je krijgt keurig op een presenteerblaadje de basis aangeboden. Je wordt stap-voor-stap begeleid zolang dit voor jou nodig is, krijgt on- of offline trainingen, kunt sparren met je upline en je partners, maar…

Je moet wel zelf aan de slag!

Teamwork met in elkaar grijpende raderen

Zelfstandig of niet, jij bent een radertje in het geheel. Als jij niet aan de slag gaat, verstoor je de mogelijkheid van je team om jou te begeleiden en te ondersteunen. Doe dus wat je moet doen, om de hulp en ondersteuning te krijgen die je nodig hebt.

=> Investeer in jezelf en in jouw bedrijf. Zoveel als je kunt. En… kom in actie!

Punt 4: het is zo makkelijk dat iedereen het kan

Inhoudelijk is het werk zo eenvoudig als je het maar bedenken kunt. Hoewel er werkzaamheden bij kunnen zitten die je spannend, of zelfs eng vindt (niet iedereen ziet zichzelf voor een zaal een presentatie geven!), is niets in aard echt moeilijk en is alles door iedereen DIE DAT WIL! te leren.

keep learning

Een ander groot voordeel is dat je kunt bekijken wat bij jou past en daar je manier van werken op kunt aanpassen. Een presentatie geven voor een zaal vol mensen, hoeft dus echt niet, het bespaart tijd en kan leuk zijn, maar 1-op-1 gaat ook prima en is voor sommige mensen zelfs beter. Sommige bedrijven of producten lenen zich voor party’s of workshops, maar als jij dat niets vindt, hoef je dat niet te doen. Er zijn altijd andere wegen die beter bij jou passen.

Wat moet je wel doen? Enthousiast jouw ervaringen met je bedrijf en je producten kunnen delen. Iedereen aanspreken, je netwerk uitbreiden, nieuwe vriendschappen leggen, oude vriendschappen hernieuwen. Hen uitnodigen om naar jou te luisteren, of naar je upline. Telefonisch, op lokatie of online. Je moet hen durven vragen om hulp (nieuwe contacten), maar ook om de sale!

Het vergt moed en een bepaalde mindset, zeker als je nooit eerder zoiets hebt  gedaan, om mensen aan te spreken. Zeker tegen de tijd dat je jouw aandacht gaat verleggen van familie, vrienden en kennissen, naar de zogeheten koude markt.

Daarnaast moet je leren hoe jouw bedrijf werkt, wat voor producten er zijn, voor wie ze geschikt zijn, hoe het verdienmodel in elkaar zit, in vogelvlucht en meer in detail. Je moet leren hoe je dit alles kunt uitleggen en mensen enthousiast kunt maken.

persoonlijke groei

In Netwerkmarketing draait alles om groei. En dan heb ik het vooral over persoonlijke groei. Waar je in loondienst terug kunt vallen op een collega of een teamleider, moet je het hier zelf leren doen. Eerst met behulp van upline en je team, maar uiteindelijk zelf.

Verken de grenzen van jouw comfort zone. Die is voor iedereen anders, maar alles!! is goed!

Hoewel je investering in geld uitgedrukt niet groot hoeft te zijn (gemiddeld een paar tientjes per maand), is er wel degelijk een belangrijke mate van investeren in tijd en energie nodig.

=> Investeer tijd en energie zoveel als je kunt, en geld als je het hebt…

Netwerkmarketing is een prachtige branche

Maakt dit alles Netwerkmarketing tot een veel te moeilijk iets? Nee. NEE! Zeker niet. Als je maar goed beseft waar je aan begint. Als je er maar van doordrongen bent dat je een bedrijf start. Dat mag best heel klein, voor een paar uur in de week. Maar hanteer dan ook overeenkomstige, haalbare doelen. Pas je verwachtingen aan jouw mogelijkheden, tijd en inzet aan.

Netwerkmarketing biedt vrijwel onbegrensde mogelijkheden voor iedereen die zichzelf kan motiveren, die zich niet door tegenvallende resultaten laat weerhouden om door te zetten, die energie wil steken in persoonlijke groei.

Ben jij iemand die net als ik, steeds weer de gedachte krijgt dat loondienst toch echt niets voor je is? Die ondanks gebrek aan ideeën altijd weer nadenkt over de mogelijkheid om voor jezelf te beginnen?

Ben jij enthousiast, een doorzetter en kun je jezelf motiveren? Dan is Netwerkmarketing ook voor jou een prachtige branche!

Meer weten?

Contact us

P.S. Heb jij de “bijna” gevonden in dit artikel? 😉

1 comment on “MLM in thuiswerkgroepen op FacebookAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *