Online/Global
We use Google Translate.

Our apologies for (hilaric) mistranslations!

Neuroplasticiteit

Waarom een stukje over dit onderwerp? Als je dit op google intikt, zal je vele artikelen vinden waaronder een keurige pagina van Wikipedia. Om deze pagina dan maar direct te citeren:

“Neurale plasticiteit (ook wel aangeduid als neuroplasticiteit, corticale plasticiteit of kortweg plasticiteit) duidt op veranderingen in de organisatie van de hersenen van individuen als gevolg van ontwikkeling, leren of ervaring. Neurale plasticiteit kan verschillende vormen aannemen. Het kan optreden als onderdeel van de normale ontwikkeling, als onderdeel van leerprocessen bij normale volwassenen en na hersenletsel.

Misschien snap je deze definitie van Wikipedia, misschien ook niet. Mijn doel is om het jou vanuit mijn ervaring met Neuroplasticiteit (vanaf nu afgekort met NP) in eenvoudig Nederlands uit te leggen.

Eerst even een kort stukje over de hersenen. Feiten, gebeurtenissen e.d. zullen ons hele leven er zijn en zullen onze hersenen, als we geen hersenaandoening krijgen blijven voeden.
Maar onze hersenen hebben nog iets wat ze voor ons vasthouden, intuïtie. We hebben in de eerste 20 jaar van onze leven een intuïtie ontwikkeld en bij veel mensen blijkt dat dit de rest van hun leven bepaald welke beslissingen ze zullen nemen in hun doen en laten. Dit is een onbewust proces van gewoontes waarmee, zo blijkt uit onderzoek, 95% van wat we doen en hoe we het doen wordt bepaald.

Albert Einstein, één van de intelligentste mensen die ooit heeft geleefd, formuleerde het zo:

“Gezond verstand is de collectie vooroordelen
die je verzameld hebt voordat je achttien was”.

Hoewel NP ook heel nuttig kan zijn voor mensen die
kerngezond zijn en/of zonder problemen richt ik mij in het vervolg van dit artikel op personen wiens leven verstoort is geraakt door een handicap, een chronische aandoening of één of meerdere gebeurtenissen die het leven onaangenaam hebben gemaakt.

In 1986 had ik een zwaar ongeluk die de rest van mijn leven leek te gaan bepalen. Twee chronische aandoeningen hield ik er aan over en in de loop van de jaren zouden deze twee ook de basis vormen van nog 2 chronische aandoeningen. Eind 2015 beoordeelde ik mijn leven als mislukt en zag ik geen enkele vorm van toekomst meer. Dat leidde tot ziekenhuisopnames, vele therapieën en behandelingen maar begin 2017 was er maar weinig verbeterd. En toen attendeerde iemand mij op NP. Ik had even tijd nodig om het op me te laten inwerken maar op een bepaald moment ging er een wereld voor mij open.

Nu dan, mijn definitie van NP, gebaseerd op de ervaring van 5 maanden toepassen op mijn leven:

“Je hersenen (brein) stimuleren na te denken over de zaken die je in je leven automatisch doet en welke rol dat speelt in de (ongewenste) huidige situatie. Vervolgens bepaal je hoe je de situatie anders kan beleven door andere doelen in het leven te stellen en je te focussen op zaken die je wel kan. Hierbij kijk je niet naar het verleden maar stel je, je brein open voor nieuwe manieren van of ideeën over het leven”.

Zoals ik al zei, ik heb 5 maanden ervaring. Ik ben zeker nog            
niet klaar en dat is juist goed. Als we NP goed toepassen blijven we dit de rest van ons leven doen. Om dit proces op gang te
brengen is oefening nodig. Er zijn namelijk veel terreinen waar
we deze NP op kunnen toepassen. Wat kan NP het voor een
ieder van ons betekenen en hoe kan het ons leven veranderen?

Op korte termijn hoop ik een aantal presentaties beschikbaar te maken over dit onderwerp die veel vragen kan beantwoorden. (Momenteel zijn we hard aan het werk met deze website.)  Ik ben natuurlijk geen gediplomeerd psycholoog of wetenschapper maar ik durf mijzelf wel een ervaringsdeskundige te nomen. De presentaties zullen dan ook meer gaan over de combinatie van omgaan met een chronisch probleem of klacht en de hulp die NP hierbij zal zijn. Naast dit artikel vind je onder 'OVER ROBERT' het artikel 'De analist' Wanneer je dit leest, kom je meer te weten over mijn persoon en mijn manier van werken te weten.

Ben je nieuwsgierig geworden zijn en al graag dingen willen weten? Voel je vrij alvast je vragen te mailen. Dit kan via het contactformulier.

Voor nu wil ik dit artikel afsluiten met nog een mooie uitspraak van Albert Einstein die ons zeker kan helpen NP toe te passen:

“De fantasie is belangrijker dan de kennis”

© Feel Fit For Life
"Make your own health, your own business"
Share
map-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram