oxidatieve stress en sport

Sporten en oxidatieve stress

Bijna iedereen weet tegenwoordig wel wat anti-oxidanten zijn. En vrije radicalen. Maar wie heeft er gehoord van oxidatieve stress? Het heeft natuurlijk alles te maken met anti-oxidanten en vrije radicalen, anders zou ik het niet in één adem noemen. De vervolgvraag is natuurlijk: wat heeft het te maken met sporten, sporters en sportievelingen?

Ik ben geen bioloog of medicus, maar ik zal het zo kort en eenvoudig mogelijk verwoorden: in je lichaam vinden stofwisselingen plaats, waarbij stoffen voorkomen die in reactie komen met zuurstof. Zoals zuurstof effect heeft op metaal – roest – , zo heeft het ook effect op ons lichaam. Hoe hard we zuurstof ook nodig hebben, als het in contact komt met bepaalde stoffen in ons lichaam, vormt het vrije radicalen. Dit proces heet oxidatieve stress. Zeg maar… roest ;).

Bekijk onderstaand korte filmpje voor een voor iedereen te begrijpen uitleg van oxidatieve stress:

Oxidatieve stress en veroudering

Oxidatieve stress is een belangrijke veroorzaker van veroudering. Ons lichaam maakt vanaf het moment dat we geboren worden, zelf anti-oxidanten aan om de vrije radicalen te bestrijden. Tot ons 20-25ste jaar lukt dit prima. Daarna vindt ons lichaam het steeds moeilijker om voldoende anti-oxidanten aan te maken. Met andere woorden: vanaf dan begint ons verouderingsproces.

In het begin merk je daar niet zoveel van maar naarmate je ouder wordt, komen de klachten vanzelf. Bij de één wat eerder en/of ernstiger dan bij de ander maar niemand ontkomt eraan.

Hoeveel oxidatieve stress je hebt, is meetbaar in je bloed. En op basis van diezelfde hoeveelheid oxidatieve stress, kunnen artsen je vertellen hoe oud je bent.

Oxidatieve stress en sporten

Oké, maar wat heeft dit nu met sporten te maken? Dat ga ik uitleggen: allerlei omgevingsfactoren zijn van invloed op de mate van oxidatieve stress die in ons lichaam ontstaat. Eén daarvan is… sporten! Dat klinkt tegenstrijdig, nietwaar?

Bewegen is goed voor de mens. Sporten is goed. Goed voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Het maakt ons helder, houdt ons fit, verlost ons van zorgen, geeft een doel, wat voor jou ook maar van toepassing is, sporten is per definitie goed voor ons.
Maar… door te sporten breng je een grotere hoeveelheid zuurstof in je lichaam.

Roest, oftewel vrije radicalen

roestRoest kan alleen ontstaan als metaal in contact komt met zuurstof (en water natuurlijk). Zo is het ook in ons lichaam (en tja, ons lichaam bestaat voor 80% uit water). Hoe meer zuurstof er in ons lichaam is, hoe meer het “roest” oftewel vrije radicalen kan veroorzaken. Als gevolg hiervan hebben we dan ook meer last van oxidatieve stress.

Goed en slecht nieuws

Het echte slechte nieuws is: alle anti-oxidanten bij elkaar die we via groenten, fruit, supplementen binnen krijgen en wat ons lichaam aanmaakt, is niet genoeg om de oxidatieve stress te bestrijden. Niet genoeg om ouderdom meetbaar tegen te gaan.

Gelukkig is er nieuwe wetenschappelijke kennis over veroudering, over oxidatieve stress en vooral over NRF2 activation.

Protandim NRF2 is er ook voor jou! Aarzel niet en start! Bestel nu op onze eigen LifeVantage webshop.

Meer weten? Voel je vrij om contact op te nemen!

0 comments on “Sporten en oxidatieve stressAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *