Online/Global
We use Google Translate.

Our apologies for (hilaric) mistranslations!

Blog Articles

Verwachtingen en je eigen weg vinden

Posted on 20 April 2017
Share

Opvoeding en scholing

Van jongs af aan leren wij te doen wat anderen verwachten. Wat "zij" normaal vinden. Wat zij vinden dat "hoort". We vertellen onze kinderen dat ze dit niet mogen en dat juist moeten doen. Dat je goed je best moet doen op school om later geld te kunnen verdienen. Maar als we vragen wat ze later willen worden,dan weerleggen we de kinderdromen met kleinerende opmerkingen.
Eerlijk is eerlijk, we bedoelen het allemaal goed. We hebben het beste voor met onze kinderen.

Maar... onze hersenen zijn gevuld met dezelfde stellingen en "wijsheden", die we nu toepassen op onze kinderen.

Het hele leersysteem is afgestemd op "we hebben het altijd zo gedaan, dit is juist". Niet alleen leren we zelden hoe we onszelf kunnen ontwikkelen, we worden er vaak zelfs in tegen gehouden. Hoe graag we "anders" zijn en denken ook een kans willen geven, in praktijk komt er meestal weinig tot niets van terecht.

Werk en inkomen

Deze handelwijze wordt vrijwel automatisch voortgezet zodra de onze leertijd vaarwel zeggen en aan het werk gaan. We moeten wel werken, want er moet geld in het laatje komen. Werken doet vrijwel iedereen in eerste instantie omdat het nodig is. En het is maar voor weinigen weggelegd om vanaf het begin af aan dat te doen wat we het liefst willen. Velen van ons zitten tot aan hun pensioen in banen waar ze niet echt gelukkig van worden.

Werkgevers stellen de regels vast, het loon, je groei, je werkomgeving en je werktijden. Ze vragen een commitment van hun werknemers dat ver boven de beloning en waardering uit gaat. Werknemers durven zich vaak niet te uiten over hun onvrede, uit angst voor hun baan. Tegenwoordig mag je al blij zijn als je werk hebt.

Maar wat dan?

Hoe kun je je eigen weg vinden

Die vraag niet met één antwoord voor iedereen te beantwoorden. Het antwoord is namelijk voor een heel groot deel afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren. Maar in het algemeen is er wel degelijk iets over te zeggen waar je wat aan hebt.

  • Ga voor jezelf na wat jij graag zou willen. Probeer hierbij uit je hoofd te bannen wat anderen daar van zouden vinden.
  • Denk ook zo groot mogelijk en blijf dit doen. Als je voor je verjaardag maar één wens hebt en om welke reden dan ook krijg je het niet, heb je niets. Als je een lijstje maakt, is er altijd wel iets bij waar je blij van wordt. Zo werkt het hier ook.
  • Ga actief op zoek naar kansen om jouw wensen waar te maken.
  • Wees bereid om nieuwe en vreemde ideeën te onderzoeken en een kans te geven.
  • Wees erop voorbereid dat je tegenwerpingen gaat krijgen als je je plannen met vrienden en familie bespreekt. Zéker als je plannen afwijken van wat men in jouw omgeving "normaal" vindt.

Tot slot: houd in gedachten dat je vaak een oplossing vind in een hoek die je nooit had verwacht!

Ik ben heel benieuwd waar jij uit komt. Laat het weten door een reactie achter te laten :).

Share
No comments yet to this post, be the first!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Feel Fit For Life
"Make your own health, your own business"
Share
map-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram